Aurinkopaneelit pohjoiskarjalaisen marketin katolla – tuottavatko ne oikeasti jotain?

Kaikki lähtee siitä perusajatuksesta, kuinka toimintamme ympäristövaikutukset ja taistelu ilmastonmuutosta vastaan kuuluu meille ihan jokaiselle. Asiakasomisteisena toimijana tunnemme, että meidän vastuu yhteisessä taistelussa on vieläkin isompi.

Emme jääneet jossittelemaan, kun piti tehdä päätöksiä toimintamme ympäristövaikutuksista. Myymälöissämme energiatehokkuuteen tartuttiin muun muassa modernisoimalla kylmälaitteita ja valaistusta sekä hyödyntämällä tehokasta ilmanvaihto- ja muuta kiinteistöautomatiikkaa. Tehtävää oli tämänkin jälkeen ja niinpä päätettiinkin pienentää hiilidioksidipäätöstä investoimalla puhtaaseen energiaan, kuten tuuli- ja aurinkosähköön. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että neljän talomme katolle nousi aurinkovoimala – Penttilän, Lehmon, PKO:n pääkonttorin ja Jukolan Portin katoille.

Mieleen juolahtaa, voiko Suomessa muka hyödyntää järkevällä tavalla auringosta saatavaa energiaa – kesäkin on lyhyt. Kesän pituutta tärkeämpi asia on kuitenkin sen valoisuus; yöttömät yöt, valoisat talvikevätpäivät – ja kylmyys. Aurinkopaneelimme nimittäin tuottavat sitä paremmin sähköä, mitä viileämpää on. 

Esimerkiksi pääkonttorimme aurinkovoimalasta tulee vuodessa 23 MWp energiaa, jolla yksineläjä pyörittää 278 vuoden pyykkikoneelliset. Penttilän katolta saadulla 58 MWp:n energialla taas saunotaan kahden hengen taloudessa 96 vuoden löylyt.

Päästöttömämpi huominen

Päätimme, että vuoteen 2022 mennessä kaikissa kiinteistöissä, joissa se suinkin on mahdollista, hyödynnetään 100 prosenttisesti aurinkoenergiaa. Lopullinen tavoite on kuitenkin sitäkin kunnianhimoisempi: hiilinegatiivisuus vuoteen 2025 mennessä. 

Jokainen uudistus on askel kohti päästöttömämpää huomista. Tavoitteemme ovat, että oman toimintamme päästöt ovat -90 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2015 tasoon verrattuna. Myös kaikki käyttämämme sähkö on tuotettu uusiutuvalla energialla vuonna 2030 ja investoimme jatkuvasti energiatehokkuuteen sekä päästöjen kompensoitiin hiiltä sitomalla. 

Vuosina 2020-2022 PKO rakennuttaa 33 aurinkovoimalaa eli noin 10 voimalaa per vuosi. Tänä vuonna aurinkovoimalan saavat katolleen seuraavat yksiköt: S-marketit Rantakylä, Kesälahti, Kontiolahti, Noljakka, Porokylä, Karsikko, Rääkkylä, Utra, Vehkalahti, Prisma sekä P-asema.

Tänä vuonna paneeleita on asennetaan yhteensä 4 800 kappaletta, joista 2400 S-marketteihin ja 2 400 Prismaan. Asennusten jälkeen PKO:n aurinkovoimaloiden 1 500 MWh:n vuosituotto vastaa 500 kerrostalokaksion sähkön kulutusta. 

Vuonna 2021 tullaan toteuttamaan 12 aurinkovoimalaa: ABC Kitee, ABC Nurmes, ABC Marjala, Sale Kiihtelysvaara, S-market Kitee, S-market Lieksa, S-market Niinivaara, S-market Nurmes Kauppatori, S-market Liperi, S-market Ylämylly, S-market Reijola ja S-market Siilainen. 

Meillä kuten myös muilla joensuulaisille yrityksille on suuri vaikutus, kun mietitään maakunnan elinvoimaisuutta ja hyvinvointia. Sitä edistetään pienillä ja suurilla teoilla. Kun maapallosta pidetään huolta, siitä pääsevät nauttimaan myös tulevat sukupolvet.

Kuvat